Kippen kopen: waarop je moet letten

Als u een kip koopt, wilt u natuurlijk wel een gezond dier. Maar waar moet u op letten bij het kopen van een kip? Let op de volgende punten, en de kans is groot dat u met een gezonde kip thuis komt! Voordat u kippen gaat kopen is het belangrijk dat u alle benodigde materialen aangeschaft heeft. Heeft u bijvoorbeeld al een geschikt hok een geschikte ren en kwaliteitsvoer? Bovendien moet u kijken naar welk ras u wilt aanschaffen. Stel hierbij prioriteiten: vindt u het belangrijk om veel eieren te krijgen of wilt u liever een mooie kip? Bij legkippen moet u op andere kenmerken letten dan bij sierkippen.

Als u wilt fokken met de kippen, moet u geen kuikens kopen. Wanneer u kippenkuikens koopt, heeft u geen zekerheid of de kippen raszuiver zijn. Als u er toch voor kiest om kuikens aan te schaffen in plaats van volwassen kippen, moet u altijd vragen naar de ouderdieren. Vraag ook naar het huidige verblijf van de dieren: is er bijvoorbeeld genoeg ruimte voor de dieren en een buitenverblijf?

Wanneer u een raszuivere kip wilt kopen, moet u de raskenmerken van de raskippen weten. Zoek daarom voor de aanschaf van kippen de kenmerken op. Raszuivere kippen kunt u het beste bij een professionele fokker kopen. Ook kunt u kippen op websites zoals Marktplaats vinden. Fokkers adverteren vaak ook op deze websites.

Kippen zijn erg stressgevoelig, let hierbij dan ook op tijdens het vervoer. Kattenmanden zijn zeer geschikt, omdat er genoeg ventilatie is. Als u kippen gaat kopen, moet alles al klaar staan. Als de kippen geplaatst zijn in het hok, kunt u het beste alles nog een tijdje goed in de gaten houden. Zo herkent u eventueel ziektegedrag. Aan het begin moeten de kippen nog wennen aan de nieuwe omgeving, geef ze daarom zoveel mogelijk rust. Zorg ervoor dat er schoon water en eten aanwezig is in het hok.