Paaskuikens: Niet aan beginnen?!

 

geverfdpaaskuikenKuikens worden vaak schattig gevonden en worden vaak bij Pasen in een opwelling gekocht. Mensen met kippen maken hier gretig gebruik van, door hun kuikens aan te bieden op Markplaats, wanneer Pasen weer in aantocht is. Voor je begint met het opvoeden van een kuiken, moet je over een aantal zaken nadenken. Hieronder het stappenplan dat je zou moeten volgen wanneer je van plan bent een kuiken op te gaan voeden.

Zijn kuikens (en kippen) iets voor mij?

Kuikens groeien op; het schattige kuikentje is al gauw een volwassen kip. Voor je dus besluit om kuikens te nemen moet je goed bij jezelf na denken of kippen ook wel iets voor je zijn. Hier zometeen meer over.

Kuikens vragen veel aandacht, ze hebben veel regelmatige verzorging nodig. Heb je een fulltime baan, of heb je het gewoon te druk? Kuikens hebben minstens evenveel aandacht nodig als een volwassen hond! Denk vooral heel goed na: Kan ik de kuikens opvoeden en blijft het leuk. Koop nooit levende dieren in een opwelling.

Als ze volwassen zijn…

Eigenlijk wel de belangrijkste vraag voordat je kuikens wilt gaan opvoeden: Wat doe ik met de volwassen kippen? Misschien wil je ze wel zelf gaan houden, kijk dan ook even op de pagina ‘Kippen Houden’.

Een aantal goede tips om je volwassen kippen kwijt te kunnen als het eenmaal zover is:

  • Marktplaats: Hier kan je de volwassen kippen verkopen. Let wel op dat je hierbij niet de zekerheid hebt dat je ze ook daadwerkelijk verkoopt. Gratis weggeven is vaak niet slim, dan eindigen ze wie weet wel als levend voer.
  • Vrienden, familie, de buurman: Kijk goed rond in de buurt of je familiekring, wie weet heeft iemand wel kippen. Vraag of je de kippen bij hem of haar kan onderbrengen.
  • Kies voor raskippen: Als je voor kuikens van raskippen kiest, is de kans dat je de kuikens op Markplaats kan verkopen of aan vrienden kan weggeven veel groter. Je zal zien dat de interesse vele malen groter is: Des te beter voor je kuiken!
  • Vind een nieuw tehuis vóór je de kuikens in huis haalt: Hoe moeilijk het ook is, dit is het beste voor het dier en ook voor jezelf. Jij hebt later geen stress meer en het kuikentje zal zekerweten een goed tehuis vinden!

Kuikens opvoeden en verzorgen vergt veel tijd. Lees hier meer over het opvoeden van kuikens.