Zit er een kuiken in mijn ei?

kuiken in ei

Het kan soms net lijken alsof er een kuikentje in je ei zit. Natuurlijk is dit in de meeste gevallen niet waar en het komt bijna nooit voor, al helemaal niet levend, maar de kans is er.

Eieren uit de supermarkt zijn afkomstig van boederijen waar geen hanen aanwezig zijn. Bij de scharrelkippen zou het kunnen dat er ooit een haan over een hek is gefladdert, maar ook dat is onwaarschijnlijk. Als het zo zou zijn dat het ei bevrucht is, is de kans dat er al een embryo in zit erg klein. Zoals je op de pagina ‘Voortplanting’ kan zien, is het embryo in de eerste dagen nog helemaal niet ontwikkelt. Zodra het ei van een warme plek wordt gehaald, zal het embryo niet meer verder kunnen groeien. Dagelijks worden de eieren bij de boerderijen die aan supermarkten leveren geraapt, waardoor het embryo helemaal niet heeft kunnen groeien. Het kan dus zijn dat het ei bevrucht is, hoewel die kans erg klein is, maar dat er een embryo aanwezig is, is maar enkele keren gebeurd.

Als je eieren koopt bij een boerderij waar ook een haan rondloopt, of je eigen eieren eet en je een haan hebt, kan het zijn dat het ei dat je eet bevrucht is. Ook hier geldt hetzelfde: Als het ei nog vers is, zal er niets aan de hand zijn.

Maar stél, in het ei zit al een kuiken: kan ik het nog eten? Misschien niet een hele algemene gedachten, maar het kan. In sommige landen wordt het zelfs als delicatesse beschouwd, hoewel ik het niet zou aanraden…